27.5.2012

Omaa satoa, grillausta ja juomia

Kasvari vaiheessa
Tämä viikonloppu onkin kulunut pihapuuhien, grillauksen ja juomisen merkeissä. Perjantaina työmatkalla piti piipahtaa Jokilan puutarhassa Lempäälässä josta perinteisesti olen ostanut yrtintaimia ja rouva puolestan kesäkukat. Jokila on oikea paikkaa hakea taimet (poislukien puuntaimet jotka kannattaa hakea Haikalan puutarhasta)!

Taimet ovat Jokilassa ihan tajuttoman hyviä, ja lajikirjo on mukava, joskin hieman suppeampi kuin muutama vuosi sitten, mutta edeleen mainio. Kaikki keittiön perusyrtit löytyvät ja paljon muutakin; tänäkin vuonna curry-yrtti eksoottisimpana. Usein nuo ise kasvattamat ovat jääneet varjoon kun ovat puolet pienempiä kuin Jokilalaiset.

Chilivalikoimaa ei Jokilassa ole muutakuin Apache, joka kyllä sekin toimii kuivattuna jauheena. Paprikoita oli kuitenkin mukavasti. Myös tomaattivalikoima on erityisen hyvä ja taimet todella laadukkaita.
Redskin tuottaa jo satoa.
Pihallani jo aiemmin pääsivät vauhtiin ruohosipulit, valkosipuli, mäkimeirami (oregano), lipstikka, rakuuna ja viherminttu. Ilmeisesti osa on pudottanut siemenet ja jatkaa kasvuaan, vaikkeivat mitään perennoja olekaan.

Nyt tilanne päivittyi siten että keltasipuli, vihersipuli, kukkakaali, lanttu, punajuuri ja porkkana kasvavat kasvimaalla ja kasvimaan eteen kivistä ja mullasta virittelemäni ryytimaa pukkaa edellämainittuja yrttejä seuralaisenaan korianteri.

Curry-yrtti
Kasvarissa alkaa pikkuhiljaa olemaan tungosta. Anaheim, Redskin, California Wonder, Madame Jeanne, Rocotot ja yksi mysteerichili (piti olla Pimenta de Cheiro, mutta on kasvaessaa osoittautunut mysteeri Annuumiksi) kasvavat paprika/chiliosastolla (jostain syystä lähes kaikki itsekasvatetut kuolivat pari viikkoa sitten mystisesti). Tomaattiosastolla on hyväksi osoittautunutta luumutomaatti Roma, Pihvitomaatti Black Russian ja Delica...?. Yrteistä kasvarissa kasvavat minttu, basilika, kanelibasilika, timjami, rosmariini ja salvia.

Pihan toisella puolella olevalla semiryytimaalla kasvaa ruohosipulia, villirucolaa, salaattia, jääsalaattia, Roma-tomaattia, sokerimaissia ja mysteeri oriental green mix.

Hampurilainen makealla
sinapilla, sinihomejuus-
tolla ja coleslawlla sekä
oman maan salaattia. 
Peittokasvina rinteessä kasvavat mansikat leviävät vuosi vuodelta isommalle alueelle ja nyt niitä saa jo ihan tosissaa repiä pois, mutta toisaalta ne tuottavat herkullisia metsämansikan ja puutarhamansikan risteytykseltä vaikuttavia marjoja reilusti. Vadelma on tänä vuonna vähän rauhallisempi eikä ole aivan vanhaan malliin riehaantunut, pensasmustikat, karhunvatukat ja raparperi ovat odotetussa vauhdissa

Pihalla oleva kirsikka kukkii myös komeasti, samoin valkeakuulas ja aune-päärynä. Tänä vuonna odotan niistä hyvän sadon. Sen sijaan tohtorin päärynä ei kuki vieläkään ei myöskään punakaneli. En oikein tiedä mikä mättää. Kriikunakin kukkii ensimmäistä kertaa, ja pihan reunalla oli tänävuonna jopa...korvasieniä!!!


Sangriaa
Kyllä tästä taas tulee jonkinnäköistä omavaraistaloutta muutaman viikon kuluttua. Viikonloppuna tuli tehtyä piitkiä päiviä, mutta eiköhän se palkitse taas kun saa satoa (niin joo, mustikka näyttää sille että tänä vuonna tulee kova sato).
 
Välissä on Weber ollut kuumana vähän väliä. Rouvalle grillattu kanaa ja itse jauskipihvejä hampparin väliin. Omalta maalta vähän kasviksia salaattiin ja vielä Cole-Slaw mukaan. Ja rouva väänsi ihan superhyvää kaardemumma-mascarpone vaahtoa ja rapaperi-vanilja hilloketta keksin muruilla.

Juomapuolena meni siideriä, mojitoja, sangriaa, New Orleans Hurricaneja ja yhtä jos toista. Kaiken kaikkiaan ihan nappi käynnistys viikonlopulle.


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti