26.11.2012

Balkanin Makkaraa. Ja Luomu elintapana.

Päivää pitkästä aikaa. Olin pienellä työmatkalla Balkanilla ja nyt pitää kertoa pari sanaa Ljubljanasta. Tai oikeastaan Slovenialaisesta ruokakulttuurista.

Minulla oli isäntämme kanssa mielenkiintoinen keskustelu ruokakulttuureista. Kaveri alkoi mm. kertomaan kertomaan kuinka Sloveniassa on noussut uusi buumi jota lama ei ole selättänyt (siellä itseasiassa on tosi huono taloustilanne tällä hetkellä). Sloveniassa on syntynyt liike jonka mukaan paikalliset boikotoivat muualta tulleita tuotteita, ja huononakin aikana maksavat tuplahintaa omassa maassa kasvatetusta ruoastaan, ja ostavat green marketeilta safkansa ja lihat pikkupuodeista ja suoraan tiloilta. Laatu ja halu tukea paikallista tuotantoa on syrjäyttänyt hinnan.

Siinä missä perus tomaatit (espanjalaiset) maksavat kaupassa 0,80€/kg, torilla joutuu kotimaisista maksamaan 2,00€, mutta kuitenkin sitä kotimaista suositaan. Tuo hintaero on siellä aika suuri kun ottaa huomioon tulotason. Sama koskee appelsiineja ja muita hedelmiä, vaikka muualla kasvatetut ovat kauniimpia, on tämkäläiset rumia, mutta tuoreita, luomuja ja kerrassaan herkullisia.

Eräänä iltana isännät halusivat tarjota sikäläisen illallisen. Kaikki siis oli heidän omilla maillaan kasvatetuista matskuista, omia perinne ruokia. Ja jumaliste minkälaisia! Tässä maassa kerrotaan olevan yli 1200 perinneruokaa ja se on helppoa uskoa.

Friteerattua sianrasvaa, tatteja ja pohjoisen perinneruisleipää
Viljamochaa (paikallista päärynäpontikkaa)

Keitettyä naudankieltä ja piparjuurismetanaa
Bacalauta, etikkasieniä, paikallista navettajuustoa ja Maksa/sisäelinterriiniä. Ja paikallista kuminatattarileipää
Peuratartar horseradishilla ja punakaalihiutaleita

Talvisalaatti, vasikkaa ja suolattua omenaa
ravintoloitsijan itse tekemää Cabernet-Merlot

Espresso ja omenastruudeli


Paikallisia praliineja


Erinomaista! Ja vielä kun ottaa huomioon tuon luomuaspektin. Hotskullakin noudatettiin samaa ja aamiaispöytä oli kerrassaan huikea koko reissun ajan.

En nyt ala epaasaamaan tämän tarkemmin, mutta olisiko aika pohtia hetki mitä me olisimme valmiita tekemään saadaksemme kaadettua tuon vakuumilihakartellin? Mikä on kipuraja hinnassa? En ole varma olisinko valmis maksamaan kovinkaan paljoa enää enempää. Toki ymmärrän että kotimainen tomaatti maksaa, sitä on hemmetin vaikeaa kasvattaa täällä ympärivuoden, mutta onko siinä mitään järkeä? Pitäisikö pippurin antaa vaan kasvaa siellä missä sen pitäisikin? Ei Espanjassakaan viljellä EU tuella lakkoja (vai viljelläänkö?)?

Hankala kysymys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti