28.5.2011

Teemalauantai: Etelä-Afrikan rytmiin

Kun Virallisesta Arvontalaatikosta käteen pamahti Etelä-Afrikan lippu meni kieltämättä sormi kohtuullisen syvälle sieraimeen, noin kuvainnollisesti sanottuna. Ennakko-odotuksia ei oikeastaan ollut minkäänlaisia. Maniokkia? Bataattia? Antilooppia?

No, kaikki yllämainintut olisivat myös osuneet, mutta lähikaupasta oli Antilooppi juuri päässyt loppumaan ;-) joten päädyimme tekemään oman versiomme keltaisesta riisistä (gel rys), sekä itse piripiri frikadelleja (frikkadelle) ja melonisalaattia hedelmäsiirapilla.

Keltainen Riisi
Vaimoni teki siis lisäkkeen jossa ensin kuullotettiin sipulia ja riisiä kanelitangolla ja kurkumalla maustettuna (ja suola&sokeri) joka tämän jälkeen haudutettiin kasvisliemessä kypsäksi ja mukaan palasteltiin maapähkinää. Erinomaista ja taas vähän uutta.


Frikadellit
400g naudan jauhelihaa
Sipuli
paprikajauhetta
Suolaa
ranskanleipää

- Sekoita ainekset ja tee lihapullataikina
- Paista oliiviöljyssä kypsäksi
 
Piripiri kastike
Itse käytän omien kuivattujen linnunsilmä-
chilien ja Gambialaisten piripirien sekoitusta.
Huomaa että pienen marjan kokoiset linnun-
silmächilit (=piripiri) ovat hyvin tulisia,
joten käytä niitä harkinnan mukaan.
Sellaisenaan syötynä nämä tuntuvat lähinnä
samalle kuin kieleen hakattava kuuma naula,
joten vielä kerran, tarkkana näiden kanssa.
1-1,5dl tomaattimurskaa
8-10 linnunsilmächiliä (piripiri)
Nippu ruohosipulia (silppua)
Nippu persiljaa (silppua)
ruskeaa sokeria
suolaa
3 kynttä valkosipulia (pilko)

- Laita aineet kasariin ja keitä 5 min
- Lisää Frikadellit mukaan ja sekoita
- Keitä pari minuuttia

Nauti keltaisen riisin kera.
 

Melonisalaatti ja hedelmäsiirappia
0,25dl sokeri
0,25dl hedelmämehua (itse käytin appelsiini-mango-passionhedelmä mehua)
1tl sitruunamehua
1tl viinietikkaa
½tl jauhettua inkivääriä
1/2 Cantaloupemeloni
1/4 Vesimelonia
1rkl vaalea portviini (tai muu makea valkkari, Tokaji)
Minttua

- Yhdistä kasariin sokeri, mehu, sitruunamehu, etikka ja inkiväärijauhe
- Keitä pari minuuttia kunnes koostumus muuttuu siirappiseksi
- Jäähdytä siirappi ja laita jääkaappiin
- Pilko meloni sopiviksi annospaloiksi ja poista siemenet
- Lisää jäähtynyt siirappi melonin palojen päälle ja sekoita

- Kaada päälle viini, sekoita ja anna jäähtyä hetki jääkaapissa
- Lisää päälle silputtu minttu ja nauti

Tähän jälkkäriin on sanottava että eri aineksista siirappien tai caramelien tekeminen on todella hauskaa ja maukasta puuhaa, ainakin omastamielestäni.


Aterian ajaksi suosittelen laitettavan taustalle pyörimään Etelä-Afrikan jalkapallon world cup finaalin viimekesältä tai vuvuzela musiikkia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti