31.8.2011

Chilipikkelssiä ja etikkasäilöntää

Tosiaan, sato pitää jotenkin säilöäkin. On narussa roikkuvia kuivattuja chilinauhoja, jauhetta, savujauhetta, salsoja ja pakasteita. Päätin kokeilla myös ensimmäistä kertaa etikka-säilöntää ja löysin hyvän perusohjeen foorumilta josta tuunasin kevyesti oman versioni.

Etikassa säilötyt chilit
Pussillinen Chilejä
4 kynttä valkosipulia
1 dl valkoviinietikka
1 dl punaviinietikka
0,5 dl väkiviinaetikka
1 dl hunajaa
1 rkl suolaa
nippu basilikaa
määrät siis "noin-määriä", maista


- Viipaloi chilit ja poista siemenet (ota ne talteen jotta voit ensivuonna kasvattaa niistä taimet). Itse tosiaan käytin 3 osaa Cristal, 1 osa Rocoto sekoitusta (ja muutama Ultra), mutta tähänhän voi käyttää mitä chiliä haluaa.
- Sekoita kattilassa etikat, hunaja ja suola ja kiehauta
- Kaada chiliviipaleiden päälle ja anna seistä parikymmentä minuuttia
- Viipaloi valkosipuli
- Siivilöi etikkaliemi takaisin kattilaan ja kiehauta
- Laita kerroksittain chilejä, valkosipulia ja basilikaa (käytin omaa kanelibasilikaa) desinfioituun purkkiin kunnes purkki on täynnä. Helpoiten desinfioit purkin kun laitat sen uuniin 110'C:n 10 minuutiksi).
- Kaada päälle kuuma etikkaliemi siten että purkki on piripintaan täynnä.
- sulje purkki ja jätä tiskipöydälle jäähtymään. ÄLÄ poista roiskeita ainakaan kylmällä vedellä ennenkuin purkit ovat jäähtyneet. Kun purkit jäähtyvät, korkit napsahtavat sisään muodostuneen alipaineen ansiosta (umpiointi).
- Laita jäähtyneet purkit seuraavana päivänä jääkaappiin ja yritä odotella pari viikkoa.


Tuli hyvä liemi. Tähän sopisi hieman sinapinsiemeniäkin, mitä pitääkin kokeilla ensivuonna. Liemi on niin hyvä perusliemi, että taidan tehdä vielä tomaatti-paprikapikkelssin samaan pohjaan tälle vuodelle. Ja DIY maustekurkkuja! Ehdottomasti!

1 kommentti: