31.10.2011

Pähkinää. Juustoa. Ilmakuivattua. Salaattia?


Cheddar-kinkku salaatti.
Schwartzwaldin kinkun
ominaispiirre verrattuna
muihin ilmakuivattuihin
on että se on suolaisempi
ja savustettu.
Viitaten eiliseen, tällaiseen sitten päädyin pähkinäiseen cheddar-schwarzwald salaattiin ja hieman erilaiseen jauhelihapihviin.

Cheddar salaatti
sopiva pala cheddaria
½ hopeasipulia
Pähkinäsekoitusta
Muutama taateli (tai omena)
Schwartzwaldin kinkkua

- Pilko cheddar ½cm paloiksi
- Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi
- Pilko taatelit
- Paahda pähkinäsekoitus
- Sekoita aineet ja lisää kinkku haluamallasi tavalla


Uusi keittiön
korvaamaton mauste-
löytö! Espanjalainen
savustettu paprikajauhe.
Jauhelihapihvit
700 g naudanjauhelihaa
1 iso sipuli
1 kynsi valkosipulia
2 tl savustettu paprikajauhe (tai chilijauhe)
1 rkl rakuunaa
mustaapippuria
öljyä
suolaa
(Dukkah-seosta)


- Ota kaikki aineet huoneen lämpöön ja odota kunnes ne myös ovat noin huoneenlämpöisiä
- Pilko sipuli pieneksi
- Halkaise valkosipuli ja poista sen sydän, silppua pieneksi
- Sekoita sipuli, valkosipuli, jauheliha, paprikajauhe, pippuri ja rakuuna ja vaivaa tasaiseksi massaksi
- Muotoile noin jääkiekon kokoisia ja paksuisia pihvejä (noin 7 kpl tällä ohjeella) ja tasoita myös niiden reunat tasaiseksi.
- Kuumenna pannu ja öljy hyvin kuumaksi
- Kaada dukkahia lautaselle ja "leivitä" pihvin ylä ja alapinta
- Paista pihvejä kuumalla pannulla 4 min/puoli , lisää tässä vaiheessa suola ripottelemalla pihvin pinnalle
- Kun pihvit on valmiit nosta ne astiaan jossa saavat olla vielä muutaman minuutin kannen alaa vetäytymässä.

Ostin dukkahin marketin poistohyllystä, mutta tätä seesaminsiemen-pähkinä seosta on helppo tehdä itsekin tai sitten noissa etnisissä kaupoissa on myös usein.



Valmis annos.
Viinikastike
1 pieni sipuli
1 porkkana
1 dl punkkua
1 dl tokajia
Rosmariinia
1 rkl maizenaa
25g voita
suolaa

- Kuullota sipuleita ja pilkottua porkkanaa oliiviöljyssä pari minuuttia, lisää rosmariini ja hauduta 2 min
- Lisää viinit, pippuri ja suola ja anna kiehua hiljaa kunnes jäljellä on noin puolet
- Siivilöi kastikkeesta kiinteä aines pois
- Liuota maizena ruokalusikalliseen viiniä ja lisää se kastikkeen sekaan
- Kiehauta kovaa pari minuuttia sekoittaen
- Lisää kastikkeen sekaan voi ja sekoita kunnes voi on sulanut

Viinit voi korvata vastaavalla määrällä portviiniä. Jätä soosi myös vähän juoksevammaksi kuin normaalisti.

Itse tein annoksen siten että kasasin ainekset kiinankaalin lehden päälle (unohduksiin jäänyt erinomainen kasvis!) johon lisäsin yhden pihvin, päälle hieman viinikastiketta (en raaskinut avata portti-pulloa joten käytin punkkua ja hieman tokajia makeutta tuomassa). Ja viereen hieman tuota salaattia.

Ateriassa taas ei yksittäinen ainesosa nouse mitenkään kovin kummoisena esille mutta yhdessä maut natsaavat. Erityisesti viinikastike ja cheddarsalaatti soittavat samaa sävelmää. Suolainen ja makea iskevät taas kerran hyvin yhteen. Kiinankaali tuo samalla raikkautta ja keveyttä täyteläiseen salaattiin. Liha ja viinikastike toimivat myös hyvin yhdessä, joskin mieleen tulee että näihin makuihin menisi myös savustettu lohi todella hyvin. Ehkä jopa paremmin!

Juomaksi päätyi Dancing Bull 2009 Zinfandel joka istuukin tälle erittäin hyvin.

1 kommentti:

  1. Tosta cheddarista, käytä jotain tällaista http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/2011/10/juustossa-loytyy.html ei sitä oranssia valmis, yksittäispakattua kamaa.

    VastaaPoista