22.3.2012

Otetaas lasillinen!

Otin tuossa lämmikkeeksi pihalta tultua parisormenleveyttä työmatkalta Ruotsista ostamaani Islayn single malttia Lp2 joka oli allekirjoittaneelle aivan uusi tuttavuus. Herkullista full proof tavaraa, jonka maku oli hurjan pehmeä full proof 64,1% alkoholipitoisuudesta riippumatta. Kevyen miellyttävä, savun ja turpeen aromi yhdistettynä nahkaiseen ja sikariseen mutta kevyesti makeaan vivahtavaan hedelmäiseen aromiin. Pari vesitippaa herätti viskin henkiin ja pitää sanoa että tässä on paras maistamani uusi viski pitkään aikaan! Jopa parempi kuin "edellinen uusi suosikkini Smokehead". Viskitaloilla on selkeästi menossa uudistuminen joka näkyy hyvissä uutuuksissa, vaikka on sanottava että kyllä vanha Cragganmore on aina Cragganmore.

Tarkoitus ei ollut puhua viskistä kuitenkaan. Kun otin lasia kaapista tajusin olevani jonkin fetissin kourissa. Ja pahasti. Meillä kolmessa vitriinissä on 23 erilaista lasityyppiä! Liki jokaiselle juomalle omansa! Eikö juoma maistuisi samalle lasista riippumatta?

Ei.

Erot ovat yllättävänkin suuria. Lasin muoto vaikuttaa siihen minkälainen pinta-ala juomalle jää ilman kanssa, joka erityisesti viineillä vaikuttaa aromiin merkittävästi. Lasin muodolla ja rakenteella voidaan myös vaikuttaa juoman lämpenemiseen, joka myös osaltaan vaikuttaa juoman rakenteeseen, kemiallisiin prosesseihin ja sitäkautta suoraan makuun ja aromiin. Voisin oikeastaan kirjoitella tästä sangen pitkään, mutta sen sijaan että alan piinaamaan detaljeilla kehotan tekemään kokeen.

Kaada muutaman erilaisen lasin pohjalle hieman oliiviöljyä ja pyörittele sitä hieman lasissa. Riippuen lasityypeistäsi, huomaat taatusti lasien välisen eron. Ja eroja hieman pohtimalla (samalla tiskatessasi sitä oliiviöljyä niistä laseista...) voit oivaltaa minkälaisia eroja tulisi tietyntyyppisillä viineillä ja niin edelleen. Ja samalla pääset kokeilemaan minkälaista oliiviöljyä olet ostanut. Hyvä oliiviöljy tuoksuu yleensä voimakkaasti vihreältä ruoholta ja siinä on vivahde hapanta karvautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti