4.11.2011

Tony Bourdain

Kitchen Confidential. Kobraa lautasella. No reservations. Kaksi ensin mainittua kuuluvat mielestäni jokaisen safkaa ja kokkailua diggailevan peruskirjastoon pakkohankintana, ja viimeinen on ehkäpä paras tv:stä tuleva ruokaohjelma.

Anthony Bourdainin tapa kirjoittaa ja tehdä ohjelmaa on mielestäni erittäin inspiroiva. Rohkeutta kokeilla ja maistaa lähes mitä tahansa avoimin mielin ja tuoda esille kyseisen maan ruokakulttuuria tavalla joka herättää vaikka muumion mielenkiinnon. Kirjoista ja ohjelmasta välittyy suuri kunnioitus elämää, ruokaa ja keittiötä kohtaa tavalla jota ihailen suuresti. Ja nythän Tony on siis tulossa Suomeen tekemään episodin. Miksi olen huolissani?

Tony pyysi Suomalaisilta ideoita kenen pitäisi lähteä oppaaksi ja mitä pitäisi ehdottomasti kokea Suomessa. Tunna ja Riku? Jaakko Kolmonen? Duudsonit? Ei, mielestäni joku aivan tavallinen jantteri olisi paikallaan. Joku jolla olisi vinkkeliä hieman muualtakin, mutta joka tietäisi Suomalaiset tavat, paikat ja ihmiset. Joku sellainen keittiön Raaka-Arska.

Entä mitä Tonyn pitäisi tehdä Suomessa? Ainakin kaveri pitäisi viedä tutustumaan Suomalaiseen maaseutuun ja vierailulle pohjoismaiden vanhimpaan kauppahalliin Tampereelle. Ja käymään Kuopion torille. Niistä olisi hyvä aloittaa. Ja kalaan, metsästämään ja marjaan, mutta taitaa aika loppua kesken.

Entä mitäpä Tonyn pitäisi maistaa? Mikä on Suomalaista ruokaa? Lähes kaikessa taitaa olla Venäläinen, Ruotsalainen tai Saksalainen tausta alunperin. Nykyruoka onkin sitten Italialaista ja texmexiä. Lihapiirakka taitaa olla ainoa täysin Suomalainen mikä tulee nyt heti mieleen. Ja perhana Porilainen! Sellainen aito. Karjalanpiirakkakin menee melko Venäläiseksi. Mämmin kanssa ei viitsi pelleillä, se ei ole edes hyvä vitsi.

Siis sitä atomia siellä Kuopion torilla, mustaamakkaraa Tampereella, hirvipeijaisia Kajaanissa ja Inarissa kylmäsavuporoa. Toki savukalatkin pitäisi jonnekin mahduttaa. Ja pakolliset sahti, jallu ja pontikka. Ja sauna.

Eniten tässä huolettaa että löytyykö ohjelmaan järkevää täytettä? Ohjelmassaanhan Tony usein syö streetfoodia ja sitä mitä tavallinen kansakin. Täällähän se tarkoittaa valitettavan usein vakuumiruokaa ja eineksiä. Roiskeläppää ja jauhomakkaraa. Saatan toki olla nyt hieman turhan kyyninen.

Tai sitten tulee mahtava show joka toimii mainiona showcasena itä-fennoskandian ruokakulttuurille. Odotan jännityksellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti